Algemene informatie Thailand

Thailand is een zeer geliefde vakantiebestemming. Zodra je aankomt op de luchthaven van Bangkok, voel je je direct thuis. De mensen zijn zeer gastvrij en ontvangen je met open armen. De hoofdstad van Thailand is Bangkok, gelegen in Centraal Thailand. De stad wordt doorkruisd door de rivier de Chao Praya. Het is een enorme metropool met zeer veel gezichten. Prachtige tempels, de meest luxe shoppingmalls en geweldige restaurants. Het is dan ook met recht een stad die je niet mag missen.

De tweede stad van Thailand is Chiang Mai, in het noorden van Thailand. Chiang Mai is aanzienlijk rustiger en heeft een aangenaam klimaat. De stad ligt in een prachtige vallei, omringd door een bergachtig landschap. Het is het uitgangspunt voor een trekking door de ruige jungle, rafttochten en eventueel een bezoek aan een olifantenkamp. Ook wonen er in de omgeving diverse bergstammen, waaronder de beroemde langnekken.

Voor witte stranden moet je in het zuiden van Thailand zijn. Plaatsen als Hua Hin en Pattaya zijn vanuit Bangkok overland bereikbaar. Iets onder Pattaya liggen de eilanden Koh Samet en Koh Chang. Daarnaast zijn er de drie eilanden in de Golf van Thailand: Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao. Deze eilanden zijn zeer goed met elkaar te combineren. Aan de westkant grenst Thailand aan de Andaman Zee met strandbestemmingen als Khao Lak, Phuket, Krabi, Koh Phi Phi en Koh Lanta. Ook hier is het leuk om meerdere eilanden te bezoeken en al ‘ islandhoppend’ deze sprookjesachtige omgeving te verkennen.

Electriciteit

In Thailand is het voltage 220 Volt. Ondanks dat de stopcontacten er iets anders uitzien, passen onze Nederlandse stekkers in de meeste stopcontacten. In sommige hotels zijn de stopcontacten iets anders en heb je een wereldstekker nodig.

Eten en drinken

Thailand staat bekend om haar uitstekende keuken. Voor slechts een paar euro kun je genieten van één van de heerlijke gerechten. Vaak wordt er rijst of noodles geserveerd. Sommige gerechten kunnen behoorlijk pittig zijn, maar wanneer je bij het bestellen ‘mai pet’ zegt dan krijg je een mildere maaltijd.
Daarnaast zijn er ook vele internationale gerechten verkrijgbaar, met name in de steden en op de eilanden.

Probeer ook eens wat fruit. De ananas en watermeloen zijn hier vele malen zoeter dan in Nederland. Daarnaast zijn er de meer exotischere vruchten, zoals dragonfruit, mangosteen, gele mango en voor de waaghalzen durian. Durian staat bekend om haar penetrante geur, maar wordt door veel Thai als een ware delicatesse gezien.

Kraanwater is in Thailand niet drinkbaar. Drink dus alleen water uit flessen en neem bij voorkeur geen ijsklontjes. Verder zijn alle grote frisdrankmerken in Thailand vertegenwoordigd. Heineken wordt ook volop verkocht, maar probeer ook eens het Thaise Singha of Chang bier uit.

Fooien

In Thailand is het niet verplicht om fooien te geven, maar het is wel zeer gebruikelijk. Dit met name aangezien de salarissen relatief laag zijn en veel mensen dus afhankelijk zijn van hun fooien. Geef een bellboy ongeveer 10 baht per koffer en een kamermeisje 20 baht per dag. Voor een chauffeur en gids is het redelijk om een bedrag van 100 baht per dag te geven. In de restaurants is het gebruikelijk om een fooi van 5 – 10% te geven.

Geld

In Thailand wordt betaald met de Thaise baht. Voor een euro krijg je ongeveer 40 baht. De makkelijkste manier om Thaise baht te krijgen, is door te pinnen. In de steden en grotere eilanden is vrijwel op iedere hoek van de straat een ATM geldautomaat waar je gemakkelijk met je Nederlandse bankpas kunt pinnen. In enkele dorpen en eilanden zijn geen pinautomaten. In dat geval adviseren wij om vooraf voldoende geld te pinnen.
Ook is het raadzaam om een klein bedrag in euro mee te nemen, voor het geval dat de pinautomaat een storing heeft. De euro’s kunnen dan bij een wisselkantoor worden gewisseld voor Thaise baht.
Daarnaast is het handig om een creditcard mee te nemen. Deze wordt op veel plaatsen geaccepteerd, zoals in de hotels, luxere restaurants en winkels.

Klimaat

Thailand heeft een tropisch klimaat, waardoor de temperatuur vrijwel gedurende het gehele jaar de aangename grens van 30 graden bereikt. Er zijn een aantal seizoenen. Het droge seizoen loopt van november t/m maart. In deze periode zijn de temperaturen zeer aangenaam en is de luchtvochtigheid relatief laag. In het noorden kan het zo nu en dan zelfs koel aanvoelen. Dit is een zeer geliefde tijd om Thailand te bezoeken, en dus een perfecte periode om het koude Nederland te ontvluchten.

Van april t/m juni is het hete seizoen, waarin de temperaturen oplopen en er af en toe een verkoelende bui valt.

Het natte seizoen, door de Thai ook wel het groene seizoen genoemd, loopt van juli t/m oktober. In deze periode is Thailand prima te bereizen, maar er kan aan het einde van de dag een korte en heftige tropische bui vallen. Een uitzondering hierop zijn de eilanden Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao. Hier loopt het regenseizoen van september t/m december.

Reisdocumenten

Voor houders van een Nederlands of Belgisch paspoort geldt dat het paspoort minimaal 6 maanden geldig dient te zijn bij vertrek vanuit Thailand. Daarnaast is een visum verplicht. Bij een verblijf van maximaal 30 dagen in Thailand, krijg je dit visum gratis bij aankomst op de luchthaven. Op het vliegveld dien je de visumformulieren in te vullen. Bij de douane worden deze gecontroleerd en krijg je een visum voor 30 dagen. Indien je Thailand overland binnenkomt, dan krijg je ook een gratis visum. Let wel, deze is slechts 15 dagen geldig.

Indien je langer dan 30 dagen in Thailand verblijft, dan die je voor vertrek een visum te regelen. Het meest gangbare visum, is het toeristenvisum met een geldigheid van 60 dagen. Deze is verkrijgbaar bij de Thaise ambassade en het Thaise consulaat in Nederland.

Taal

In Thailand wordt Thais gesproken, een zeer bijzondere taal met vele klanken en toonsoorten. De meeste Thai spreken ook Engels, maar vaak wel met een Thais accent. Het is even wennen, maar daarna zult u merken dat de communicatie steeds makkelijker verloopt.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Thailand 5 uur later. In de winter is het in Thailand 6 uur later.

Transport

Thailand is zeer goed bereisbaar door de uitstekende infrastructuur. Er zijn vele luchthavens welke worden aangevlogen door luchtvaartmaatschappijen als Thai Airways, Bangkok Airways en Air Asia. Een voordeligere manier van reizen, maar tevens comfortabel, is de (nacht)trein. Vanuit Bangkok gaan er onder andere (nacht)treinen naar het noordelijk gelegen Chiang Mai en het zuidelijk gelegen Surat Thani. Hetzelfde geldt voor de (nacht)bussen, welke dagelijke verbindingen verzorgen tussen Bangkok en de andere grote steden.
Voor de avonturiers is het ook mogelijk om per huurauto het land te verkennen. Op vrijwel alle borden zijn de plaatsnamen naast in het Thais ook in het Engels vermeld. Het verkeer in Bangkok is vaak erg chaotisch, maar zodra je de stad uitrijdt dan zul je merken dat het verkeer veel rustiger wordt.

Het straatbeeld van Bangkok wordt opgevrolijkt door de vele kleurrijke taxi’s. Zorg altijd dat de chauffeur de taximeter aanzet. Het starttarief is 35 baht, wat nog geen één euro is. Daarna zal het tarief per 2 baht (5 cent) oplopen. Daarnaast rijden er vele tuktuks rond. Indien je per tuktuk wilt reizen, dan spreek je voor vertrek een prijs af met de chauffeur.
Een ander zeer efficiënt vervoersmiddel is de skytrain, welke de belangrijkste plaatsen in het nieuwere gedeelte van Bangkok verbindt. Tenslotte is er ook nog een metroservice.

Vaccinaties

Voor Thailand zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP en Hepatitis A. Thailand wordt aangegeven als malariavrij, maar het meenemen van muggenolie met DEET kan geen kwaad. Voor up-to-date informatie aangaande vaccinaties adviseren wij u om altijd contact op te nemen met uw huisarts of de GG&GD.